Alles over memes: wat is een meme en wat maakt het zo grappig?!

Wat is een meme?! Nou, dat gaan we je eens even haarfijn uitleggen, inclusief leuke voorbeelden en een stukje recente geschiedenis!

Wat is een meme, vraag je? Lees gauw verder en ontdek welke memes gezien worden als de leukste en meest iconische memes:

Wat is een meme?

“Een meme is een beeld, video, tekst of ander digitale media die snel viraal gaat en wordt overgebracht via het internet. Memes zijn gebaseerd op popcultuur referenties en worden vaak gebruikt om humor te delen en te communiceren met anderen.”

Het woord “meme” is afgeleid van het Griekse woord “mimema“, wat “iets wat wordt overgebracht” betekent. Het begrip werd populair gemaakt door Richard Dawkins in zijn boek “The Selfish Gene” uit 1976, waarin hij beschreef hoe ideeën en gedrag zich kunnen verspreiden zoals genen.

Rickrolled!

Een van de eerste bekende memes was de “Rickroll“, een grap waarbij iemand wordt gelokt met een interessant of verrassend koppeling, maar uiteindelijk terechtkomt op de videoclip van Rick Astley’s “Never Gonna Give You Up”. Andere populaire memes zijn “Doge”, “Mocking SpongeBob”, “Expanding Brain”, en “Harambe”. Sommige memes hebben politieke of maatschappelijke commentaar, terwijl andere gewoon bedoeld zijn om de gebruiker te laten lachen.

Memes zijn zo populair en effectief omdat ze op een visueel aantrekkelijke manier informatie en emoties kunnen overbrengen. Ze zijn eenvoudig te creëren en te delen en kunnen snel viraal gaan dankzij sociale media. Memes zijn ook een uniek fenomeen omdat ze sterk beïnvloed worden door internetcultuur en de neiging hebben snel te evolueren en aan te passen aan veranderende trends en gebeurtenissen.

In feite zijn memes zo grappig omdat ze gebaseerd zijn op herkenbare situaties en referenties en ze een humoristische twist kunnen geven aan serieuze onderwerpen. Bovendien is het delen van memes een manier om verbinding te maken met andere mensen en te laten zien dat je op de hoogte bent van de populaire cultuur.

Lagere kunst, ammehoela!

Sommige (saaie humorloze) wezens beschouwen memes als een vorm van “lagere kunst“, maar ondanks deze kritiek blijft de populariteit van memes onverminderd groot (bij mensen met veel humor en met wie je een pilsje wil proosten). Het is duidelijk dat memes een belangrijke rol spelen in onze digitale cultuur en ons helpen bij het delen van humor, ideeën en emoties op een eenvoudige en effectieve manier.

Kortom, memes zijn een uniek fenomeen in onze digitale cultuur en blijven ons verbazen met hun vermogen om te evolueren en aan te passen aan veranderende trends en gebeurtenissen. En ons ontzettend aan het lachen te maken natuurlijk! 🙂

Wat voor een type memes zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten memes, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende types:

  1. Afbeeldingsmacro’s: Een afbeelding met een bijschrift dat vaak grappig of satirisch is.
  2. Video memes: Korte video’s die humoristische of parodistische situaties weergeven.
  3. GIFs: Bewegende afbeeldingen die worden gebruikt om emoties of reacties uit te drukken.
  4. Internetgrappen: Grappen die worden gemaakt met behulp van internetcultuur, zoals het gebruik van bepaalde woorden of zinnen die alleen bekend zijn bij een specifieke gemeenschap.
  5. Woordspelingen: Grappige woordspelingen die vaak worden gebruikt om iets anders te suggereren dan wat er letterlijk wordt gezegd.
  6. Politieke memes: Memes die humor gebruiken om politieke kwesties te bespreken of belachelijk te maken.
  7. Virale challenges: Memes die een bepaalde uitdaging of activiteit voorstellen die mensen kunnen doen en vervolgens op sociale media delen.
  8. Relatable memes: Memes die humoristische situaties uit het dagelijks leven afbeelden en die veel mensen herkennen.

Wat zijn de meest iconische memes geweest?

Er zijn veel iconische memes geweest, opvallend vaak met komische dieren in de hoofdrol, in de geschiedenis van internetcultuur, maar hier zijn enkele van de meest bekende:

  1. “All Your Base Are Belong to Us”: Een vreemde vertaling van een Japanse videogame die in 2001 viral ging.
  2. “Rickroll”: Het sturen van een link naar de videoclip van Rick Astley’s “Never Gonna Give You Up” in een poging om iemand te misleiden, werd populair in 2008.
  3. “Double Rainbow”: Een video waarin een man gefascineerd is door het zien van een dubbele regenboog, ging viraal in 2010.
  4. “Nyan Cat”: Een tekenfilmkat die door de ruimte vliegt met een regenboog achter zich aan, werd in 2011 een populaire meme.
  5. “Doge”: Een foto van een Shiba Inu-hond met grappige bijschriften in Comic Sans-lettertype, werd populair in 2013.
  6. “Grumpy Cat”: Een foto van een chagrijnige kat genaamd Tardar Sauce, werd populair in 2012 en 2013.
  7. “Salt Bae”: Een video van de Turkse chef-kok Nusret Gökçe die zout op een vleesgerecht strooit op een bijzonder opvallende manier, werd in 2017 een meme.
  8. “Woman Yelling at a Cat”: Een foto van een vrouw die schreeuwt tegen een witte kat aan de andere kant van een tafel, werd in 2019 een populaire meme-template.

Waar kan ik memes bekijken?

Natuurlijk zijn er nog veel meer iconische memes geweest en er komen nog steeds nieuwe bij. En die kun je steeds elke dag weer blijven bekijken op GrappigeFotos.nl (!).

Wij leveren elke dag een nieuwe portie grappige fotos en memes aan die je zult waarderen 🙂

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ook grappig

Vacature: Junior Redacteur Freelance